Litecoin sneller en goedkoper alternatief voor bitcoin

De Litecoin is een bijzondere cryptovaluta. Litecoin is namelijk een zogeheten peer-to-peer cryptovaluta waarmee je naar iedereen in de wereld cryptogeld kunt overmaken. Transacties in Litecoin cryptomunten zijn goedkoper en worden sneller uitgevoerd dan transacties in bitcoin.

Wat is Litecoin?

Litecoin is een zogeheten altcoin, een alternatief voor de Bitcoin. Maar Litecoin is ook een open source, wereldwijd betaalnetwerk. Litecoin is opgericht in 2011 door Charlie Lee, een ex-medewerker van Google, en heeft dus al een trackrecord opgebouwd.

Litecoin cryptovaluta is een sneller en goedkoper alternatief voor bitcoin. © Eivind Pedersen / Pixabay
Litecoin cryptovaluta is een sneller en goedkoper alternatief voor bitcoin. © Eivind Pedersen / Pixabay

Het Litecoin-platform is volledig gedecentraliseerd en er is geen centrale autoriteit. Iedereen kan de Litecoin-software downloaden, ook in het Nederlands. Litecoin is eigenlijke een afgeleide van bitcoin en werkt ook met blockchain.

De voordelen van Litecoin versus Bitcoin

Het belangrijkste verschil tussen Litecoin en Bitcoin is dat Litecoin vaker blokken aanmaakt dan concurrerende cryptomunten zoals Bitcoin. Daardoor zijn volgens het Litecoin-platform snellere betalingen mogelijk dan andere cryptovaluta. Een betalingsbevestiging via Bitcoin duurt ongeveer vier keer langer dan een betalingsbevestiging met Litecoin.

En er is nog een verschil tussen Litecoin en Bitcoin. Blocks worden niet alleen vaker aangemaakt, er worden er ook meer van aangemaakt dan bij Bitcoin. Volgens Litecoin zullen er uiteindelijk 84 miljoen litecoins worden aangemaakt. Dat zijn er vier keer zoveel als er bitcoins worden aangemaakt. Mogelijk leidt dat er toe dat Litecoins in de toekomst goedkoper blijven dan Bitcoins, simpelweg omdat er meer aanbod is. Elke Litecoin is opgedeeld in honderd miljoen kleinere eenheden. Voor kleinere transacties kun je dus ook een deel van een litecoin kopen in plaats van een hele litecoin.

Naast die hogere snelheid biedt Litecoin ook nog bijna gratis betalingsmogelijkheden aan. De transactiekosten kunnen tot wel een factor 50 lager liggen dan bij Bitcoin. Daar komen nog wel de transactiekosen bovenop die je handelsplatform in rekening brengt. Bitcoin heeft dan weer het voordeel dat er veel meer miners zijn die bitcoins minen.

Koers Litecoin

Litecoin had in januari 2022 bij een koers van net onder de honderd euro een marktcapitalisatie van 6,71 miljard euro en daarmee viel de cryptomunt met een 21ste plek net buiten de top-20 grootste cryptovaluta. De hoogste prijs die ooit voor litecoins betaald werd is 337,56 euro. Daar zit de cryptomunt nu dus een flink stuk onder. Bekijk hieronder de koers van de litecoin in de afgelopen 24 uur. Deze informatie is afkomstig van CoinGecko en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid. Bekijk de koersen van de top-100 cryptomunten.

Vergelijk de koers van Litecoin met die van Bitcoin. Disclaimer: Deze koersinformatie over Litecoin wordt gegenereerd door CoinGecko en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid. Bekijk ook de koersen van andere cryptomunten.

Name Price24H (%)
Bitcoin(BTC)
€61,067.35
6.58%
Litecoin(LTC)
€83.38
-0.43%

Litecoin wallets

Je kunt natuurlijk je eigen wallets aanschaffen of gebruik maken van een wallet van je handelsplatform of broker. Litecoin zelf biedt versleutelde wallets aan. Transacties en je saldo bekijken kan altijd, maar om litecoins uit te geven, moet je een wachtwoord invoeren.

Hoe kom je aan Litecoin?

Er zijn zoals bij veel cryptovaluta drie manieren om aan Litecoins te komen. Je kunt ze minen, je kunt ze als betaalmiddel accepteren en je kunt ze kopen bij vrijwel alle grote handelsplatformen. Dat kan gewoon via iDeal of een creditcard. Je kunt beleggen in Litecoin bij onder meer het Nederlandse cryptoplatform Finst, bij eToro. Ook bij het Nederlandse Bitmymoney, dat een registratie bij De Nederlandsche Bank heeft, kun je een litecoin-rekening openen. Wil je alleen in bitcoin investeren? Kijk dan ook even naar het Nederlandse Cryptotrader Online.

Je kunt natuurlijk ook Litecoins minen. Maar minen is tegenwoordig gespecialiseerd werk dat dure, sterke en energieslurpende computers vereist. Miners krijgen 12,5 litecoins per blok dat ze aanmaken. Dat bedrag wordt elke 840.000 blokken gehalveerd. In de praktijk komt dat neer op een halvering elke vier jaar.

Litecoin mijnen via een cloud mining provider

Je kunt er ook voor kiezen om via een crypto cloud provider Litecoins te mijnen. Bij crypto cloud mijnen huur je rekenkracht bij een provider. Daardoor heb je niet te maken met de hoge kosten die bij het traditionele crypto mijnen komen kijken.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.