Cryptomunt Monero biedt veel privacy

Monero is net als Bitcoin, Litecoin, Dash en Dogecoin een cryptomunt. Monero bestaat al sinds 2014. Dankzij allerlei versleutelingstechnieken zijn transacties met Monero moeilijk te achterhalen.

Monero cryptomunten hebben een sterke prvacybescherming © GetMonero.org
Monero cryptomunten hebben een sterke prvacybescherming © GetMonero.org

Monero heeft na Bitcoin en Ethereum de grootste community van ontwikkelaars. Die voelen zich erg aantrokken tot de grotere mate van privacymaatregelen die Monero zou bieden ten opzichte van de Bitcoin en de Ethereum. Op handelsplatformen wordt Monero genoteerd als XMR.

Waar Bitcoin en Ethereum heel transparant zijn over de transacties die met deze cryptomunten gedaan worden, houdt Monero die juist goed verborgen. En dus kunnen personen en organisaties achter Monero-transacties anoniem blijven.

En die hoge mate van privacy trekt ook minder lieden met minder goede bedoelingen aan. Zij gebruiken de cryptomunt Monero steeds vaker om hun illegale activiteiten en transacties te verbergen. De Amerikaanse belastingdienst IRS zou zelfs beloningen uitloven aan techneuten die trackingtechieken voor de Monero kunnen ontwerpen.

Hoge privacy-bescherming van Monero

Een belangrijke rol in de hoge privacy-bescherming van Monero is de manier waarop transacties verzonden worden. Dat gebeurt via een zogeheten ‘ring signatures’. Verder is het protocol van Monero zo ontworpen dat ip-adressen van computers die Monero-transacties verzorgen makkelijk verborgen kunnen worden. Daardoor kunnen de afzender, de ontvanger en de hoogte van het bedrag verborgen blijven.

Koers Monero

Monero had begin december 2021 een marktcapitalisatie van 3,14 miljard euro, goed voor de 47e plaats in de top 50 van belangrijkste cryptomunten.

Vergelijk de koers van Monero met de koers van Bitcoin in de afgelopen 24 uur. Deze koersinformatie over Monero wordt gegenereerd door CoinGecko en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid. Bekijk meer koersen van crypto’s en lees ook wat de koersen van crypto’s bepaalt.

Name Price24H (%)
Bitcoin(BTC)
€61,419.11
7.01%
Monero(XMR)
€136.61
1.60%

Monero cryptoportemonnee openen

Op het Monero Community platform kun je heel makkelijk zelf een Monero Wallet openen. Overigens is het sinds augustus 2021 ook mogelijk om via zogeheten atomic swaps bitcoins om te wisselen voor Monero’s en andersom.

Monero’s kopen

Je kunt natuurlijk ook monero’s kopen via een handelsplatform, maar niet alle exchanges bieden monero’s aan. Bij het Nederlandse Cryptotrader Online bijvoorbeeld kun je alleen in bitcoin beleggen.

Monero minen

Er zijn grofweg twee manieren om Monero cryptomunten te minen. Maar voor de doorsnee belegger zal het handiger zijn om monero’s te kopen via een broker of exchange platform. Lees ook: Beleggen in crypto’s: In 7 stappen beginnen met beleggen in cryptomunten.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.