Beleggen in crypto: in 7 stappen starten met beleggen in cryptomunten

Beleggen in crypto is eigenlijk heel eenvoudig en kan ook zonder een groot startkapitaal. In een paar simpele stappen open je een beleggingsrekening voor cryptomunten.

Rond beleggen in crypto’s hangt nog wel eens een waas van geheimzinnigheid. Verhalen over gestolen wallets en platforms die ineens opgeheven worden, kunnen menig beginnend cryptobelegger kopschuw maken. Toch is beleggen in crypto’s niet zo moeilijk. Deze zes stappen zijn belangrijk als je wilt beginnen met beleggen in crypto’s

  • Doe onderzoek naar de cryptomunten waarin je wilt beleggen
  • Zoek een goede broker of crypto exchange
  • Vergelijk transactiekosten van brokers en exchanges
  • In hoeveel soorten cryptovaluta kun je beleggen?
  • Hoe groot is de liquiditeit van het platform?
  • Biedt de broker of het exchange platform beveiligde wallets aan of niet?
  • Kun je geld storten via iDeal, Paypal of een creditcard?
Beleggen in crypto's begint met goed onderzoek © Roy Buri / Pixabay
Beleggen in crypto’s begint met goed onderzoek © Roy Buri / Pixabay

Beleggen in crypto’s is niet zo gek veel anders dan beleggen in aandelen. Bij een belegging in een aandelenrekening zoek je ook een goed handelsplatform of een bank. Je zoekt uit wat de beheerskosten en de transactiekosten zijn, je opent een rekening, selecteert de fondsen of bedrijfsaandelen waarin je wilt beleggen, je stort geld en je bent in business. Oftewel je doet goede research naar brokers en fondsen, opent een rekening en stort je geld. En daarna is het een kwestie van monitoren en bijsturen waar nodig.

Investeren in crypto: doe eerst grondig onderzoek

Bij beleggen in crypto’s gaat het een klein beetje anders, maar er zijn ook grote overeenkomsten. Ook als je gaat investeren in crypto begin je eerst met onderzoek, onderzoek en nog eens onderzoek. Waarschijnlijk beginnen de meeste cryptobeleggers met onderzoek naar de cryptomunten waarin ze willen investeren. Kies je voor bekende namen als bitcoin, ethereum, dogecoin, cardano of polkadot?

Of ga je voor een van de duizenden andere altcoins, die minder bekend zijn? Als je belegt in zo’n onbekendere cryptomunt met een lage marktkapitalisatie, dan kun je er op gokken dat zo’n munt doorbreekt, enorm in waarde gaat stijgen en jij miljonair wordt. Dat kan, zoals een 35-jarige voormalige magazijnmedewerker in 2021 ervoer.

Maar we gebruikten niet voor niets het woord ‘gokken’, want met beleggen in dit soort onbekende crypto’s neem je een nog groter risico dan met beleggen in de top-tien cryptomunten. Je kunt je keuze ook laten bepalen door allerlei technische analyses die je voor beursgenoteerde aandelen ook kunt maken. Bepaal echter eerst hoeveel geld je wilt beleggen in crypto en beleg alleen met geld dat je echt kunt missen. Beleggen in crypto blijft altijd risicovol, hoe goed je je huiswerk ook doet.

Je kunt natuurlijk ook eerst een tijdje de koersen van crypto’s volgen om zo inzicht en feeling met beleggen in crypto’s te krijgen, voordat je echt een beleggingsportefeuille opent. ‘Droog oefenen’ kan een goede en in elk geval gratis leerschool zijn voordat je echt gaat beleggen in cryptomunten. Bij onder meer eToro krijg je bij het aanmaken van een account gratis 100.000 dollar virtueel geld. Zo kun je ‘droog’ oefenen zonder dat het je meteen echt geld kost.

Beleggen in crypto’s via een broker of handelsplatform

Als je eenmaal je strategie hebt bepaald en besloten hebt in welke cryptomunten je wilt beleggen, wordt het tijd om een handelsplatform te kiezen: een broker of een exchangeplatform. Als je kiest voor een broker, kies je voor een handelaar. En deze bepaalt de prijzen van de cryptovaluta. Bij een exchange platform handel je met andere kopers en verkopers tegen actuele marktprijzen. Dat is dus een beurs.

Bekende brokerplatforms in Nederland

Ook daarbij heb je weer een enorme keuze, want er komen steeds meer brokers bij. Bekende brokerplatforms die actief zijn op de Nederlandse markt zijn Finst (een Nederlands brokersplatform met een registratie bij De Nederlandsche Bank), eToro, Bitmymoney (Nederlands platform met registratie bij DNB), Bots.nl, Bitvavo, Bitonic, Binance, Bitcoin Meester, Coinmerce en er komen er steeds meer bij. Finst, Bitvavo, Bitcoin Meester, Bitonic, BTC Direct, Knaken, Coinmerce, Litebit, Anycoin en Satos zijn allemaal Nederlandse brokers. Via het Nederlandse platform Cryptotrader Online kun je alleen in bitcoin beleggen.

Veiligheid van het handelsplatform is misschien wel een van de belangrijkste criteria om een broker uit te zoeken. Je wilt immers niet dat een platform gehackt kan worden. Partijen die al langer op de cryptomarkt actief zijn, hebben in de loop der jaren al veel ervaring opgebouwd met veiligheidskwesties.

Copytrading: leren van succesvolle beleggers

Kijk ook of het platform copy trading aanbiedt. Bij copytrading kopieer je de portefeuilles van door jou geselecteerde, succesvolle handelaren. Als zij handelen, worden hun transacties automatisch binnen door jou bepaalde limieten ook in jouw cryptoportefeuille uitgevoerd. Onder meer eToro biedt copy trading aan.

Transactiekosten van beleggen in crypto’s

Ook de transactiekosten lopen sterk uiteen. De transactiekosten lopen uiteen van 0,15 procent bij Finst tot boven de 2 procent. Die kunnen dus een aardig gat in je rendement slaan als je veel handelt, bijvoorbeeld via daytraden. Bij veel handelsplatforms liggen de transactiekosten onder de 1 procent. Let er ook op of er opname- of stortingskosten berekend worden. Als je alleen met een creditkaart geld op je rekening kunt storten, komen je creditcardkosten er nog bij.

eToro, een grote internationale speler die ook in Nederland actief is, pakt het iets anders aan. eToro vermeldt op haar site geen expliciete transactiekosten. In plaats daarvan wordt een brede ‘spread’ aangehouden waarbinnen je aan- en verkopen worden uitgevoerd. Hoe breed de bandbreedte is, verschilt per cryptomunt. Wat wel een pluspunt is voor beginnende beleggers in cryptomunten: bij eToro kun je de cryptoportefeuilles van succesvolle cryptobeleggers volgen en hun beleggingen navolgen.

Sommige brokers bieden je bij het openen van een cryptoportefeuille een welkomstbonus aan. Dat klinkt leuk, maar als de transactiekosten bij hen hoger zijn, dan is die welkomstbonus een sigaar uit eigen doos.

In hoeveel soorten cryptomunten kun je beleggen?

Niet alle brokers bieden evenveel soorten cryptovaluta aan. Als jij in een of andere exotische cryptomunt wilt beleggen, zal die misschien niet overal te verkrijgen zijn. Bij Bitonic en HappyCoins bijvoorbeeld kun je alleen in bitcoin handelen. Bij Finst kun je in de veertig grootste cryptovaluta handelen. Bovendien kun je daar ook via bundels beleggen. Dat zijn mandjes met verschillende soorten cryptovaluta, waar je verder geen omkijken meer naar hebt. Bovendien kun je met die bundels je risico’s spreiden. Kijk bij Finst voor meer uitleg.

Ten vijfde moet je letten op de mate van liquiditeit van het platform. Hoe hoger de liquiditeit, hoe sneller ze transacties kunnen afhandelen. Handelen via een broker waar je alleen kunt beleggen in cryptomunten die ze zelf hebben kan beperkingen opleveren. Check of je handelsplatform locked-in-koersen biedt. Dan blijft de koers waartegen jij transacties uitvoert gegarandeerd, ook al worden ze pas later uitgevoerd.

Een zesde belangrijk criterium is of je de mogelijkheid hebt om je cryptomunten op te slaan in een wallet op het platform. Niet elke cryptobelegger vindt zo’n wallet veilig. Het Nederlandse Satos bijvoorbeeld biedt (nog) geen wallets aan. Maar sommige cryptobeleggers kiezen er sowieso voor een eigen wallet te kopen en hun cryptomunten offline op te slaan.

Beleggen in crypto via iDeal-storting

Ook belangrijk is om na te gaan hoe je geld op je cryptorekening kunt storten en hoe snel je na een storting met beleggen in crypto’s kunt beginnen. Veel handelsplatforms die op de Nederlandse markt actief zijn, bieden de mogelijkheid om via iDeal geld op je beleggingsrekening te storten.

Tenslotte is het belangrijk om te kijken welke functionaliteiten het platform biedt. Heeft het platform een app waarmee je veel analyses kunt doen of snel kunt handelen? Over wie de beste broker is om te beleggen in crypto’s doen wij geen uitspraak. De site Top-X riep Bitbavo uit tot beste cryptobroker in 2021. Binance was een goede tweede, Coinmeester derde. Bitcoin Meester en Blox maakten de top 5 vol.

Lees ook:

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.