Copy trading: Geld verdienen met cryptomunten door copytrading

Beleggen in cryptovaluta kan in het begin best ingewikkeld zijn en kan bergen tijd kosten. Koersen van cryptomunten volgen en op tijd in- en uitstappen. Copytrading kan dan een handige manier zijn om met beleggen in crypto te beginnen. Hieronder leggen we uit wat copytrading met crypto is, wat de kansen en risico’s zijn en welke platforms copy trading met crypto aanbieden.

Bij copytrading volg je de beleggings-portefeuille of cryptoportefeuille van een succesvolle belegger. Je voert dezelfde aan- en verkooptransacties uit als de belegger die je volgt. Dat kan heel simpel, want copy trading verloopt op de meeste platforms automatisch.

Bij copytrading met crypto hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Maar copy trading is wel iets meer dan geld verdienen met crypto door anderen het werk te laten doen. © Tezos/Unsplash
Bij copytrading met crypto hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Maar copy trading is wel iets meer dan geld verdienen met crypto door anderen het werk te laten doen. © Tezos/Unsplash

Copytrading gaat een stap verder mirror-trading. Bij mirrortrading volg je alleen de strategie van een handelaar. Bij copytrading volg je één-op-één diens transacties.

Copy trading wordt ook wel gezien als een vorm van sociaal beleggen genoemd. Bij sociaal beleggen kunnen beleggers overal ideeën opdoen en die met elkaar delen. Maar bij copytrading gaat het er om de exacte positie van één of meer handelaren te kopiëren. In dit verband wordt ook vaak social traden aangehaald. Bij social trading kun je ook met andere beleggers communiceren en gezamenlijk een strategie ontwikkelen.

Profiteer van de kennis en ervaring van anderen met copy trading

Het voordeel van copytrading is dat je met relatief weinig kennis toch de mogelijkheid hebt om te profiteren van de kennis en strategie van succesvolle beleggers. Je profiteert in zekere zin van de ‘wisdom of the crowd’. Als je begint met beleggen in crypto kun je op die manier wellicht een aantal valkuilen voorkomen.

Tegelijkertijd is copytrading ook een makkelijke manier om nieuwe beleggingsmarkten uit te proberen. Maar pas op: als je denkt dat je met copytrading veilig kunt beleggen zonder kennis te hebben van beleggen, heb je het mis. Vergelijk het met een Tesla die volledig op de automatische piloot rijdt: de bestuurder moet wel degelijk kunnen autorijden, want anders zijn de risico’s te groot.

Copytrading uit tijdsbesparing

Een tweede voordeel van copytrading is dat je kunt beleggen als je weinig tijd hebt. Je hoeft niet zelf allerlei markten te monitoren en te analyseren of stop-losses of take-profits in te stellen, orders te plaatsen etcetera. Maar daar kleven wel risico’s aan, waarover we verderop in dit artikel meer.

Bijkomend voordeel van copytrading is dat je alle emotie uitschakelt die bij beleggen komen kijken.

Voor succesvolle beleggers is het voordeel dat zij een commissie krijgen als ze veel volgers krijgen.

Wat zijn de risico’s van copytrading?

Copytrading is dus geld verdienen met cryptovaluta en anderen het werk laten doen. Simpel toch? Nou nee, want copytrading kent wel degelijk risico’s. Een risico van copytrading is dat je vooral naar resultaten uit het verleden kijkt. En zoals iedereen weet: die bieden geen garantie voor de toekomst. Er kunnen immers nieuwe cryptomunten komen waar de handelaar die jij volgt nog geen kennis van of informatie over heeft. En nee, als de handelaar die jij volgt flink het schip in gaat, kun je je verlies niet bij hem gaan claimen. Beleggen blijft altijd jouw eigen verantwoordelijkheid, ook bij copytrading.

Een ander risico van copy trading is dat van markteffecten: als iedereen dezelfde handelaren gaat kopiëren, kunnen transacties van die handelaren grote effecten op de koersen van cryptovaluta gaan krijgen.

Een derde risico is dat je door klakkeloos andermans portefeuille te kopiëren kunt beleggen in producten waar je geen verstand van hebt en waarvan je dus ook de risico’s niet kunt inschatten. En een gouden regel van beleggen is nou juist dat je alleen moet investeren in producten die je begrijpt.

Hoe beperk je de risico’s van copy trading?

Je kunt de risico’s van copytrading beperken door nooit je hele cryptoportefeuille te gebruiken voor copytrading. Vaak wordt een percentage van 10 of 20 procent van je totale portefeuille genoemd, maar die percentages zijn vrij willekeurig. Gebruik voor copytrading gewoon een dusdanige hoeveelheid kapitaal waar jij je prettig bij voelt.

Daarnaast blijft het zaak om je portefeuille actief te monitoren. Copytrading is niet een kwestie van eenmalig de kopieerinstellingen configureren en er nooit meer naar omkijken. Integendeel. Je zult kennis moeten opbouwen om te kunnen beoordelen of de handelaar die jij kopieert succesvol blijft. En blijven de risico’s voor jou acceptabel? Vertrouw nooit zomaar op aanbevelingen en beoordelingen van anderen. Ook copytrading vereist dus een actieve instelling.

Copy trading bij eToro

Dat roept meteen de vraag op: hoe kun je succesvolle beleggers vinden? Verschillende cryptoplatforms bieden daarvoor oplossingen aan. Bij eToro gaat dat heel eenvoudig. Maak eerst even een demo-account aan. Daarmee krijg je gratis een virtuele portefeuille van 100.000 dollar oefengeld.

Als je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het zoeken van succesvolle handelaren voor een copy trade. EToro heeft daarvoor het Copy Trader-systeem ontwikkeld. Bij eToro staan alle profielen van beleggers op openbaar, tenzij je zelf je profiel op besloten zet. Je kunt de keuze van de redacteur volgen, maar je kunt ook selecteren op ervaring, maximaal verlies dat een belegger heeft geleden, het aantal transacties dat iemand doet en hoe lang hij of zij z’n beleggingen aanhoudt. Bij copytrading is het ook belangrijk om te kijken hoe risicovol iemand belegt. Daarvoor heeft eToro een gemiddelde risicoscore ontwikkeld.

Copy traders selecteren

Hou bij je selectie van handelaren altijd jouw eigen beleggingsstrategie in het achterhoofd. Wat zijn jouw beleggingsdoelen, hoeveel kapitaal heb je beschikbaar en hoeveel risico kun je aan zonder slapeloze nachten te krijgen.

Als je eenmaal een lijstje hebt gemaakt van mensen die je interessant vindt voor , dan kun je kiezen of je ze alleen volgt, of dat je ook daadwerkelijk hun beleggingsportefeuille gaat kopiëren. Je kunt ook in een keer de beste handelaren ineens kopiëren via de optie Copy Portfolio.

Als je daadwerkelijk iemand wilt kopiëren, dan kun je het bedrag aangeven dat je daarvoor wilt inzetten. Orderwaarders die jouw grote voorbeeld uitvoert, worden dan naar verhouding van het door jou beschikbare budget voor copytrading uitgevoerd.

Ook kun je een stop-loss instellen. Daarmee geef je aan bij welke ondergrens je wilt stoppen met copytrading.

Er zijn wel een paar zaken waar je op moet letten als je begint met copy trading bij e-Toro. Om in een handelaar te kunnen beleggen heb je een bedrag van minimaal $200 nodig. Je kunt maximaal honderd handelaren tegelijk volgen. Het minimumbedrag voor een kopieertransactie is $1.

Stop losses en take profits instellen bij copy trades

Je kunt zelf kiezen of je alle bestaande transacties van jouw favoriete handelaar kopieert, of alleen de nieuwe transacties. Ook kun je het kopiëren van een handelaar tijdelijk pauzeren, maar die pauze geldt alleen voor het toevoegen van nieuwe transacties. Voor bestaande posities worden nog steeds de gekopieerde stop-losses en take-profit-waardes uitgevoerd worden. Het werken met stop-losses en take-profits bij copy-trading kan in het begin best ingewikkeld zijn dus probeer hier alvast mee te oefenen via een oefenaccount.

Naast het Copy Trader-systeem, waarbij je de beleggingen van een handelaar kopieert, heeft eToro ook een CopyPortfolio’s-Tool ontwikkeld. Daarbij kun je een hele groep succesvolle beleggers volgen.

Lees voor je hier aan begint wel even het prospectus door om de risico’s goed in te kunnen schatten.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.