Wat zijn de beste stablecoins en hoe stabiel zijn ze eigenlijk?

Stablecoins zijn cryptomunten met een min of meer vaste waarde. Vaak zijn ze gekoppeld aan een echte munt zoals de dollar of de euro. Stablecoins worden daarom vaak gebruikt als cryptomunt om tijdelijk de verkoopopbrengst van andere crypotomunten te stallen. Maar hoe stabiel zijn stablecoins nou echt?

Stablecoins zijn min of meer waardevast

De risico’s van beleggen in cryptomunten zijn meestal groter dan bij beleggingen in aandelen of andere financiële waarden. En omdat investeren in cryptovaluta een kwestie van vertrouwen is, gaan beleggers op zoek naar zoveel mogelijk zekerheid. Stablecoins leken lange tijd enige zekerheid te bieden, mede omdat er een onderpand aan de cryptomunt gekoppeld is, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars, goud, verhandelbare waardepapieren of andere cryptomunten. Daardoor claimen stablecoins min of meer waardevast te zijn.

Waar gebruik je stablecoins voor?

Hoe stabiel zijn stablecoins als Tether? © DrawKit Illustrations / Unsplash
Hoe stabiel zijn stablecoins als Tether? © DrawKit Illustrations / Unsplash

Omdat de waarde van stablecoins min of meer is, kun je deze cryptomunten op verschillende manieren gebruiken. Dankzij de blockchaintechnologie kun je met stablecoins snel en goedkoop andere cryptovaluta kopen. Natuurlijk kun je cryptomunten ook met euro’s of dollars betalen, maar die valuta worden uitgegeven door centrale banken.

Een tweede manier om stablecoins te gebruiken is om de verkoopopbrengst van andere cryptovaluta tijdelijk te stallen. Als je verwacht dat de bitcoin bijvoorbeeld gaat dalen, verkoop je bitcoins en parkeer je de opbrengst tijdelijk in een stablecoin. Als je de tijd rijp acht voor een nieuwe investering, ruil je je stablecoins weer om voor een andere cryptovaluta. Vergelijk het met ‘overtollig kasgeld’ dat tijdelijk gestald wordt, omdat je even geen goede koopkansen zien.

Een derde reden om in een stablecoin te beleggen is om deel te kunnen nemen aan gedecentraliseerde financieringsprojecten. Dat zijn bijvoorbeeld cryptoplatforms waarbij je op een laagdrempelige manier geldt kunt lenen. De in mei 2022 ingestorte stablecoin Terra werd onder meer voor dat doel gebruikt. Beleggers werden gelokt met torenhoge rentes van 19,5 procent. Na de crash ligt er inmiddels een plan om de rente rond de 4 procent te houden.

En tenslotte zouden stablecoins dankzij hun stabiele koers cryptovaluta als betaalmiddel breder geaccepteerd moeten maken.

Stablecoins kun je kopen via eToro. Wil je alleen in bitcoin beleggen? Kijk dan ook even naar de Nederlandse platforms Finst (waar je ook in crypto-bundels kunt beleggen), Bitmymoney en Cryptotrader Online.

Hoe komen stablecoins tot stand?

In de echte wereld zorgen centrale banken er, via gewone banken, voor dat er geld in omloop gebracht wordt. Die centrale banken houden ook toezicht op de hoeveelheid geld die beschikbaar is. Anders dan bij gewone cryptomunten het geval is, worden stablecoins op de markt gebracht door bedrijven. Sommige handelsplatforms, crypto exchanges in jargon, zoals Binance en Coinbase, geven zelf stablecoins uit. En ook Facebook heeft lange tijd plannen gehad om een eigen stabiele cryptomunt uit te geven, de Libra. Dat project mislukte, maar Facebook maakte in 2021 nieuwe plannen voor een andere eigen stablecoin, de Diem.

Hoe stabiel zijn stablecoins?

Maar een garantie is net zo sterk als de degene die de garantie afgeeft. Bij stablecoins is dus de kwaliteit van het onderpand belangrijk. Globaal werken stablecoins met twee soorten onderpand. De eerste is een onderpand in echte goederen, zoals dollars, euro’s, of goud en andere edelmetalen. Dollars en euro’s worden ook wel ‘fiat currency’ genoemd.

Stablecoin met andere cryptomunten als onderpand

De tweede vorm van onderpand bij een stablecoin bestaat uit andere cryptovaluta. Als de uitgever van een stablecoin echte valuta zoals euro’s en dollars in reserve houdt, dan is kans op een stabiele cryptomunt groter dan wanneer het onderpand bestaat uit andere cryptovaluta. Want als die onderuit gaan, heeft dat direct grote gevolgen voor de bovenliggende stablecoin. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de DAI. Die is gekoppeld aan een token op het Ethereum-platform.

Tether: de grootste stablecoin ter wereld

Tether is al lange tijd hét voorbeeld van een stablecoin. Tether is opgericht door Tether Holdings en is officieel gevestigd op de Amerikaanse Maagdeneilanden. De cryptomunt bestaat al sinds 2014 en heeft dus al een flink trackrecord. De Tether is de grootste stablecoin en was lange tijd rond de 1 dollar waard. Inmiddels zijn er 5 Tether-coins in omloop waarvan de dollarvariant met afstand de belangrijkste is. De Tether Gold (AAUT) is weer gekoppeld aan de goudprijs.

De makers van Tether beloven dat tegenover elke uitgegeven Tether 1 US dollar staat. Maar hoe dat nou precies is geregeld, is nooit helemaal duidelijk geworden. Het toezicht op cryptovaluta is immers niet geregeld zoals bij gewone valuta het geval is.

Twijfels over de omvang van de reserves steken dan ook regelmatig de kop op. In 2021 werd duidelijk dat Tether ook verhandelbare waardepapieren als onderpand gebruikte en dus niet alleen dollars in reserve hield. Tether Holdings heeft inmiddels ook al twee boetes gekregen van Amerikaanse toezichthouders omdat het niet transparant genoeg was over het onderpand. Inmiddels heeft het bedrijf op een Transparency-pagina op haar site meer uitleg gegeven over de onderliggende waardes van alle Tethers.

Desondanks bleek ook Tether niet ongevoelig voor waardeverminderingen van andere stablecoins. Toen in mei 2022 van twee kleinere stablecoins Terra en Luna de koers flink onderuit ging, kreeg ook Tether een flinke klap. Van de Terra-Dollar (UST) was op het moment van schrijven nog maar 5 eurocent over, maar Tether krabbelde weer op naar het oude niveau. De Luna kelderde in een paar dagen tijd van 80 dollar naar $ 0,0001836. Bekijk de actuele koersen in de Koersen Top Honderd.

Zie hieronder de actuele koersen van Tether USD en Terra. Deze koersen van crypto’s worden gegenereerd door CoinGecko en vallen niet onder de redactionele verantwoordelijkheid.

Naam Koers24H (%)
Tether (USDT)
€0.94
0.41%
TerraClassicUSD (USTC)
€0.011400
-5.98%

Welke stablecoins zijn er?

Tether, meer specifiek de USDT, is de grootste stablecoin, maar het is zeker niet de enige. DAI is een andere bekende stablecoin, die gekoppeld is aan de dollar. 1 DAI is 1 dollar waard. Maar DAI gebruikt geen dollars als onderpand, maar Ethereum-tokens. Ook de Binance USD (BUSD) heeft de Amerikaanse dollar als onderpand. Binance wordt uitgegeven door crypto exchange Binance.

Ook USD Coin (USDC) is een grote stablecoin. Deze wordt uitgegeven door het crypto exchange Coinbase en Circle. Ook deze stablecoin is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Ook bij USD Coin bleek dat de reserves niet alleen uit dollars bestonden. Paxos Gold (PAXG) is gekoppeld aan de goudprijs. Bekijk hieronder enkele koersen van stablecoins.

Naam Koers24H (%)
Tether (USDT)
€0.94
0.41%
USD Coin (USDC)
€0.94
-0.48%
Dai (DAI)
€0.94
0.08%
Binance USD (BUSD)
€0.94
-0.07%
Pax Dollar (USDP)
€0.94
-0.43%
PAX Gold (PAXG)
€1,774.13
0.11%
Tether Gold (XAUT)
€1,782.90
0.43%
Euro Tether (EURT)
€1.02
0.37%

Meer regels voor stablecoins?

Gebrek aan duidelijkheid en mogelijke instabiliteit van stablecoins vergroot de roep om meer transparantie en regels. Een werkgroep van het Amerikaanse ministerie van Financiën sprak in november 2021 haar zorgen uit over de stabiliteit van de stablecoins. Zeker als stablecoins in de toekomst gebruikt gaan worden als onderling betaalmiddel tussen huishoudens en bedrijven, zouden de risico’s voor het financiële stelsel kunnen toenemen, aldus het rapport. Minister Janet Yellen pleit daarom voor meer en eenduidig overheidstoezicht op de stablecoins en hun uitgevers.

Update: De Europese Raad en het Europees parlement hebben 1 juli 2022 een voorlopig akkoord bereikt. Daarmee worden strengere regels van kracht voor aanbieders van cryptodiensten.

Meer over dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.