Strengere regels voor crypto aanbieders

De Europese Unie komt met nieuwe wetten om beleggers in cryptovaluta beter te beschermen. De lidstaten van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben daarvoor op 1 juli 2022 afspraken gemaakt.

Meer bescherming voor cryptobeleggers

Er komen strengere Europese regels voor de cryptomarkt om cryptobeleggers tegen uitwassen te beschermen. © Alesia Kozik / Pexels.com
Er komen strengere Europese regels voor de cryptomarkt om cryptobeleggers tegen uitwassen te beschermen. © Alesia Kozik / Pexels.com

Beleggers in cryptovaluta staan, nog meer dan beleggers in gewone aandelen en financiële producten, bloot aan tal van risico’s. Het gaat dan om gebrek aan transparantie, maar ook om het risico dat je plotseling niet meer bij je cryptomunten kunt. Lees meer over de risico’s van beleggen in cryptovaluta. Nieuwe Europese regels moeten de transparantie vergroten en de risico’s verkleinen.

Kern van de nieuwe regels, MICA genaamd, is dat dienstverleners zoals cryptoplatforms hun klanten beter moeten beschermen. Zo worden ze aansprakelijk gesteld als de cryptobeleggingen van hun klanten verliezen. Dienstverleners moeten bovendien toestemming aanvragen om in de EU te mogen opereren. Zo’n vergunning moet binnen drie maanden door de nationale autoriteiten worden afgegeven. Die nationale overheden moeten bovendien regelmatig informatie over de grootste dienstverleners aanleveren bij de Europese beurswaakhond European Securities and Markets Authority (ESMA).

Meer eenheid in regels voor cryptomarkt

Ook moet het hele financiële systeem door de strengere regels stabieler worden. Zo wordt misbruik van de markt aangepakt.

Ten derde komen er nu eenduidige regels voor alle EU-lidstaten. Sommige landen hadden al regels voor de cryptomarkt ingevoerd, maar andere landen hadden nog geen regels opgesteld. De uitwerking van de regels wordt overgelaten aan de European Securities and Markets Authority (ESMA). Ook de bestaande regels tegen witwaspraktijken gaan nu gelden voor de cryptomarkten.

In Nederland pleiten de toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten al sinds 2019 voor de invoering van een register voor aanbieders van cryptodiensten. De Nederlandsche Bank heeft al sinds mei 2021 een register voor aanbieders van cryptodiensten. Onder meer het Nederlandse cryptoplatform Finst en Bitmymoney staan in dat register.

Meer toezicht op cryptomarkt

Verder moet toezichthouder de European Banking Authority een openbaar register gaan opstellen van crypto-dienstverleners. Aanbieders van cryptodiensten die buiten de EU zijn gevestigd of waarvan het moederbedrijf is gevestigd in landen met een bedenkelijke belastingmoraal, moeten verscherpte controles op witwaspraktijken gaan uitvoeren. Ook de aandeelhouders en bestuurders van dergelijke bedrijven komen onder een vergrootglas te liggen.

Ook buiten de Europese Unie wordt gekeken naar meer regulering op de cryptomarkt. De Nederlandse cryptoplatforms Finst en Bitmymoney hebben een registratie bij De Nederlandsche Bank. Bekijk zelf hoe transparant aanbieders als eToro zijn, voordat je eventueel met deze aanbieders in zee gaat.

Volop tumult op cryptomarkt

De maatregelen komen op een moment waarop de cryptomarkt volop in beweging is. Onlangs gingen diverse zogeheten stablecoins hard onderuit, wat een wereldwijde koersval veroorzaakte. Aanbieders van stablecoins moeten van de EU nu voldoende buffers aanleggen om op elk moment de onderliggende waarde uit te kunnen keren. Dat komt er op neer dat voor elke uitgegeven stablecoin de onderliggende waarde volledig moet worden aangehouden, bijvoorbeeld in euro’s of dollars.

En omdat het zogeheten mijnen van cryptovaluta veel energie kost vanwege de toenemende rekenkracht van computers, moeten uitgevers van cryptomunten informatie geven over hun milieu- en klimaat-voetafdruk.

Het voorlopige akkoord moet nu worden goedgekeurd door de Europese Raad en het Europees parlement.

Lees ook: DNB dubt nog over crypto’s.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.