Wat bepaalt de koersen van crypto’s?

De koersen van crypto’s schieten soms alle kanten op. Soms gaan ze pijlsnel omhoog, dan weer kelderen ze naar flinke dieptes. Wat bepaalt de koersen van crypto’s? Dat gaan we in deze tutorial over de koers van cryptocurrencies uitleggen.

Koersen van crypto’s kunnen erg volatiel zijn en dat maakt dat cryptomunten lang niet voor elk type belegger een verstandige investering zijn. Voor een deel wordt de koers van cryptomunten op dezelfde manier bepaald als de waarde van huizen, aandelen, buitenlandse valuta, goud en andere grondstoffen, namelijk door vraag en aanbod.

Dat was misschien wel het beste te zien toen Elon Musk in 2021 eerst wel zei bitcoin te accepteren als betaalmiddel en daar korte tijd later weer op terug kwam. De koers van de bitcoin steeg eerst als een raket van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, om daarna weer net zo hard naar beneden te gaan. De vermeende acceptatie als betaalmiddel door Tesla deed de vraag naar bitcoins fors toenemen. Daarna kelderde de vraag met een dito daling als gevolg.

Wie meer rust in z’n cryptoportefeuille wil aanbrengen, kan beleggen in stablecoins. Dat zijn cryptovaluta met een doorgaans redelijk stabiele koers, al is ook dat niet altijd het geval.

Bekijk koersen van populaire crypto’s op sites als het Nederlandse Finst en eToro. Bij deze brokers kun je trouwens ook vaak beleggen in andere assets. Bij Bitmymoney, een Nederlands platform, kun je bijvoorbeeld ook in goud beleggen. Bij het Nederlandse Cryptotrader Online kun je alleen beleggen in bitcoin.

Hieronder zie je de koersen van de tien belangrijkste cryptomunten van dit moment. Bekijk hier de koersen van de honderd belangrijkste cryptomunten, inclusief handelsvolumes en marktkapitalisatie.

Naam Koers24H (%)
Heart Number (HTN)
€0.000518
-30.47%
Tadpole (TAD)
€6.86
-1.76%
Cage (C4G3)
€0.004695
-3.67%
Bitcoin (BTC)
€24,534.80
-7.84%
Ethereum (ETH)
€1,565.10
-5.99%
USDEX (USDEX)
€1.01
0.18%
Tether (USDT)
€0.94
0.41%
BNB (BNB)
€203.94
-5.10%
XRP (XRP)
€0.475066
-13.10%
USD Coin (USDC)
€0.94
-0.48%

Koersen van cryptomunten opgejaagd door influencers

Marktpartijen die zo dominant zijn dat ze de koersen van crypto’s kunnen bepalen, worden ‘whales’ oftewel walvissen genoemd. Ook influencers in de cryptowereld, die bepaalde munten wel of niet aanbevelen of cryptonieuws de wereld in slingeren, kunnen een grote invloed hebben op de vraag naar cryptovaluta en dus de koersen van crypto’s. Cryptovaluta die daar gevoelig voor zijn, worden ook wel hypecoins genoemd.

Hou er rekening mee dat de koers van zo’n cryptomunt na de uitspraak van zo’n influencer in korte tijd net zo hard kan dalen als-ie gestegen is. Zo wist Tesla- en Twitter-eigenaar Elon Musk begin april 2023 de koers van de Dogecoin in een paar uur tijd met 30 procent te laten stijgen, toen hij het blauwe-vogel-logo van Twitter verving door het logo van de Dogecoin. De Twitter-topman was op dat moment verwikkeld in een rechtszaak met cryptobeleggers. Zij beschuldigden Musk er van in het verleden zoveel over de Dogecoin getwitterd te hebben dat hij eerst de koers met 36.000 procent zou hebben laten stijgen, waarna de koers weer instortte. Lees meer over de risico’s van cryptomunten en bekijk hieronder de koers van de Dogecoin versus Bitcoin.

Naam Koers24H (%)
Bitcoin (BTC)
€24,534.80
-7.84%
Dogecoin (DOGE)
€0.059229
-5.14%

Geen toezichthouder om stijging of daling van koersen van crypto’s af te remmen

Koersen van crypto's kunnen erg volatiel zijn. © Executium via Unsplash
Koersen van crypto’s kunnen erg volatiel zijn. © Executium via Unsplash

Dit soort scherpe stijgingen en dalingen van koersen van crypto’s worden mede veroorzaakt doordat beurstoezichthouders en centrale banken in de cryptowereld ontbreken. Als een beursgenoteerd bedrijf met een belangrijke mededeling gaat komen, kan een beursautoriteit als de Amerikaanse SEC of de Nederlandse AFM de handel in zo’n aandeel tijdelijk stilleggen om al te grote koersschommelingen te voorkomen. Of om er voor te zorgen dat alle beleggers op hetzelfde moment over dezelfde informatie beschikken. Maar door het ontbreken van een centrale autoriteit, hét kenmerk van cryptovaluta, ontbreekt zo’n rem bij cryptomunten. Gevolg is dat koersen van cryptovaluta hard kunnen stijgen of dalen door een enkele uitspraak van een bekend persoon.

Verschillende koersen van crypto’s op verschillende exchanges

Waar je bij de koersen van crypto’s ook rekening mee moet houden is dat er verschillende exchanges, zeg maar crypto-beurzen, zijn. Daardoor kunnen de koersen van crypto’s per exchange iets verschillen. Dat zal in de praktijk nooit lang duren, want kopers en verkopers stappen bij langdurige koersverschillen over naar een ander handelsplatform.

Lees ook: Beleggen in crypto’s: in 7 stappen starten met beleggen in cryptomunten.

Vertrouwen in de koersen van crypto’s

Maar verder hebben de koersen van crypto’s heel veel gemeen met die van aandelen, gewone valuta of goud. Vertrouwen speelt een enorm belangrijke rol bij het bepalen van de koersen van crypto’s. Zie wederom het eerder genoemde voorbeeld van Musk. Als veel mensen er vertrouwen in hebben dat cryptomunten geaccepteerd worden in de gewone economie, dan gaan de koersen van crypto’s omhoog. Maar als bijvoorbeeld de Chinese overheid de handel in cryptovaluta verbiedt, dan daalt het vertrouwen en dalen de koersen van cryptocurrencies.

Koersen van crypto’s en de marktwaarde

Net als bij aandelen speelt ook de marktwaarde een rol bij het bepalen van de koersen van crypto’s. De marktwaarde wordt ook wel marktkapitalisatie of market cap genoemd. Die marktwaarde wordt heel eenvoudig berekend door de huidige prijs van een cryptomunt te vermenigvuldigen met het aantal munten dat van die currency in omloop is. En doordat er voortdurend nieuwe munten via het minen worden gecreëerd, heeft ook het aantal nieuw geminede cryptomunten invloed op de koers van een cryptomunt.

Het toekomstperspectief van crypto’s

Een ander aspect dat de koers van crypto’s bepaalt, is het toekomstperspectief van cryptomunten. Er zijn inmiddels duizenden cryptomunten in omloop. Veel cryptomunten die in het verleden met fantastische beloften werden gelanceerd, zijn al lang weer verdwenen. De markt van cryptomunten is nog jong en dat betekent dat er veel munten gelanceerd worden, die lang niet allemaal even doordacht zijn of te weinig toegevoegde waarde hebben. Wij focussen op deze site daarom voornamelijk op de top honderd cryptomunten. En daar gebeurt al meer dan genoeg.

Het handelsvolume van cryptomunten

Ook twee andere indicatoren zijn van belang als je naar de waardes en koersen van crypto’s gaat kijken. De eerste is het handelsvolume van de afgelopen 24 uur. Die waarde geeft aan of een cryptomunt ook echt gebruikt en verhandeld wordt.

De tweede waarde is het aantal munten en tokens dat in omloop is. Iedereen weet dat de hoeveelheid bitcoins die gemined kan worden maximaal 21 miljoen kan zijn. Dat is zo door de mysterieuze ontwerper Satoshi Nakamoto in de broncode ingebouwd. Bovendien wordt het steeds moeilijker om nieuwe bitcoins te minen. Eind 2021 waren er 18,9 miljoen bitcoins gemijnd. De verwachting is dan ook dat de laatste bitcoin in 2140 gemined worden.

Meer over dit onderwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.