Crypto voor beginners: uitleg en achtergronden van crypto

Van cryptovaluta of cryptomunten heeft iedereen tegenwoordig wel gehoord, ook als je zelf geen crypto hebt. Maar wat is crypto nu eigenlijk? Een spoedcursus crypto voor beginners.

Crypto voor dummies: crypto, blockchain, defi's en andere termen uitgelegd. © Mohamed Hassan / Pixabay
Crypto voor dummies: crypto, blockchain, defi’s en andere termen uitgelegd. © Mohamed Hassan / Pixabay

Crypto, blockchain, mining en defi’s. Het zijn termen die al snel voorbij komen als het gaat om beleggen in crypto. Het zijn ook termen die heel ingewikkeld klinken en veel mensen hebben geen idee waar het over gaat. Toch is de waas van mystiek rondom crypto helemaal niet nodig. Hieronder leggen we uit wat crypto nou eigenlijk is en hoe je aan crypto kunt komen. In andere artikelen leggen we uit wat de risico’s van crypto zijn en hoe je in crypto kunt beleggen.

Cryptomunten of cryptovaluta zijn geen echte munten die je in je portemonnee kunt stoppen. Het zijn digitale munten die alleen online bestaan. En net zoals je met echt geld euro’s, dollars, Zwitserse franks, Japanse yen’s en nog veel meer valuta hebt, zo zijn er ook verschillende cryptovaluta.

Welke cryptomunten zijn er?

Inmiddels zijn er meer dan 10.000 soorten cryptomunten. Bitcoin is de bekendste cryptomunt, maar ook ethereum, thether, US Dollar Coin, Binance Coin, XRP, Litecoin en Cardano zijn cryptomunten waarvan grote volumes rond gaan. De eerste Bitcoins werden in 2008 gecreëerd door ene Satoshi Nakamoto. Het is nog steeds niet bekend wie hij is. Het kan zelfs zijn dat hij niet eens bestaat en dat het gaat om een groep computerprogrammeurs die onder die naam werkt. In 2009 werd de eerste Bitcoin-transactie gedaan.

Hoe kom je aan cryptomunten?

Anders dan gewoon geld worden cryptovaluta niet uitgegeven door centrale banken. Alle transacties worden bijgehouden in de blockchain. Dat is een computernetwerk dat bijhoudt wie welke munten bezit en controleert transacties die gedaan worden. Maar voor buitenstaanders, zoals belastingdiensten, opsporingsdiensten en overheden, zijn die transacties bijna niet te controleren. En daarom zijn crypto’s ook direct populair bij criminelen. Naast privacy is de snelheid waarmee transacties worden uitgevoerd, een veelgenoemd voordeel van handelen in crypto’s.

Mede daarom, en om een einde te maken aan de wildgroei in cryptomunten en cryptoplatforms, gaan toezichthouders en overheden wereldwijd strengere regels stellen aan aanbieders van cryptodiensten.

Iedereen met een computer en toegang tot internet kan transacties bundelen tot een blok en die toevoegen aan de blockchain. Wie zo’n blok als eerste toevoegt, wordt beloond met crypto. Zo komen miners dus aan hun cryptomunten. Maar het maken van die blokken kost steeds meer rekenkracht. Daarom zijn er steeds sterkere computers nodig die ook nog eens heel veel stroom gebruiken.

Crypto kopen: beleggen in crypto

Een andere manier om aan crypto te komen lijkt heel erg op de manier waarop je in de echte wereld aan aandelen komt. Je gaat naar een beurs of een handelsplatform. Er zijn tal van handelsplatforms in omloop zoals eToro. Bij het Nederlandse Cryptotrader Online kun je alleen in bitcoin beleggen. Kijk ook even naar Nederlandse platforms als Finst.com en Bitmymoney.

Ze hebben met elkaar gemeen dat je bij zo’n cryptoplatform een rekening opent, daar echt geld op stort en je kunt gaan kopen en verkopen. En net als gewoon geld en aandelen kunnen de koersen van cryptovaluta sterk schommelen. De Bitcoin was nog niet zo gek lang geleden 40.000 euro waard, maar in 2022 gingen de koersen van cryptomunten hard onderuit. De Bitcoin schommelt nu rond de 21.000 euro. Omdat niet iedereen zo’n groot bedrag in crypto wil steken, kun je ook stukjes Bitcoin kopen. Bekijk koersen van cryptomunten. Lees ook hoe de koers van crypto’s totstand komt.

Beleggingstechnieken met crypto

Na het openen van een beleggingsrekening bij een cryptoplatform kun je natuurlijk direct een aantal cryptomunten gaan kopen. Maar de kans is groot dat je zonder gedegen voorkennis je inleg als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen. Er zijn slimmere manieren om geld te verdienen met crypto’s, al zijn de risico’s nooit ver weg. Beleg dus alleen met geld dat je echt kunt missen.

Een manier om in crypto’s te beleggen is door te investeren in zogeheten stable coins. Dat zijn cryptomunten die aan een echte valuta zoals de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld. Maar in het voorjaar van 2022 bleek dat ook beleggen in stable coins niet zonder risico is.

Een tweede manier is om te investeren in crypto-bundels. Dat zijn pakketjes met verschillende cryptomunten. Deze manier van beleggen in crypto’s is iets voor passieve beleggers. Tegelijkertijd kun je zo je risico’s spreiden. Kijk bij het Nederlandse Finst.com voor meer uitleg.

Een andere manier om als beginner met crypto’s aan de slag te gaan is door de beleggingsportefeuilles van succesvolle cryptobeleggers te kopiëren. Copytrading heet dat. Dat kan bij veel cryptoplatforms vaak met één simpele muisklik. Aan- en verkopen gebeurt daarna automatisch, waarbij je dan ook vaak een stop-loss kunt instellen. Als een belegger met veel volgers aan- of verkooptransacties doet, worden diens transacties ook direct automatisch op de portefeuilles van zijn volgers uitgevoerd. En dat kan weer tot grote koersschommelingen leiden. Wie dus rustig wil slapen, belegt beter niet in crypto’s.

Lees ook: Beleggen in crypto: in 7 stappen starten met beleggen in cryptomunten

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.